Cine ar fi crezut că vom ajunge să auzim de COVID-19? Mai mult sau mai puțin panicați, mai atașați de săpun decât de parfum, mai solidari și “mai acasă”. Lumea s-a schimbat de câteva săptămâni, accelerația vieții a luat locul frânei iar “coronavirus” e cel mai uzual cuvânt. Am salutat inițiativa teatrelor și operelor pentru copii, bibliotecilor, librăriilor, asociațiilor și părinților care se preocupă pentru a “umple” timpul copiilor. Da, am intrat cu totul în “bârlogul” familiei mele însă simt să dau și eu ceva, celorlalți. Dau ce am: creativitate care sper să inspire, imbold, optimism și încurajare să petrecem un timp de calitate, chiar și acum.
Ca psiholog știu că în această perioadă, arta ajută mai mult decât fișele de activități. E nevoie să facem ceva cu mâinile noastre. Avem nevoie să râdem și să vizionăm comedii sau un divertisment bun. Din prima zi în care am aflat că se vor închide școlile, am mers la aprovizionare de materiale pentru lucru manual: cartoane și foi colorate, pom-pom, ochisori, sârmă pufoasă, foarfece, bețișoare colorate și de culoarea lemnului, lipici, sclipici, nasturi, cretă colorată, fetru, baloane, dar și anumite jocuri de curte (țevi, pâlnii, cercuri). Ajuta să reciclezi și să folosești ce ai prin casa (carton de la prosoapele de hârtie, de la hârtie igienică, pungi, șervețele, cartoane de ouă sau sticle).
M-a ajutat ca în prima săptămână să fac și o curățenie în dulapuri și la jucării. Așa îți poți face un plan cu ce ai și ce vei folosi. Poate ai uitat de unele lucruri și acum le poți găsi un loc.
Mă ajută și inspiră Pinterest. În fiecare seară mă delectez cu el:). Împart ziua în: rutina de dimineața, masa de prânz, rutina de după-amiaza și timpul de seara.
Ce facem dimineața?
Paturile. Micul dejun. Școala de acasă cu teme. Gustarea de fructe. În acest timp avem același gen de activitate în funcție de nivelul lor de dezvoltare (puzzle, joc de motricitate fină sau grosieră (activități de sortare, asamblare), pictură , modelaj sau activități în curte. Am hotărât să petrecem un timp special la masa rotundă din bucatarie unde Eva ne citește câte un gând din “Promisiuni pentru cei micuți”.
Activitățile de după-amiaza sunt mai liniștite și conțin lectură sau somn. Sau exersat la vioară. După ora 16:00 ne putem mobiliza pentru a găti un chec, o tarta sau brioșe.
Seara o rezervăm pentru toată familia și alegem activități de joaca și mișcare sau un joc de masa. Sau ne relaxăm cu un ceai, un masaj sau ne energizăm printr-o bătaie cu perne. Scoatem toată energia acumulată.
Cum stăm cu tehnologia? Avem limite. Echilibru chiar și acum, în vremea crizei. Doar în scop didactic-educativ. Eva își realizează temele online. Cu bunăvoința Operei Comice și a Teatrului Țăndărică avem spectacole și acasă.
Activitățile noastre:
- Flori din hârtie pe care le-am folosit ca decor la ziua de naștere a Clarei
- Pictură pe paste. Necesar: paste, acuarele, pensule, apa, șervețele umede
- Casa emoțiilor mele. O casă pentru păpușile LOL. Necesar: bețe, lipici, carton, foarfecă. Acestă activitate a implicat toată familia și da, tati a fost eroul și constructorul principat. De ce oare?;
- Jocuri senzoriale (pictură pe vată “Noroșorii de ploaie”) ;
- Jocuri de motricitate (cu ajutorul unor tuburi create din suluri de hârtie igienică, Jossie (20 luni) a putut să arunce pe un tub creat mai multe obiecte cu texturi diferite (pom-pom, pietre, scoici);
- Desenat “Totul va fi bine” (curcubeul copiilor care doresc să aducă un mesaj pozitiv), unicorni, “cum mă simt azi?”, “eu la 5 ani”
- Puzzle-uri tematice
- Felicitări (de încurajare, de aniversare)
- “De-a medicul”, “de-a spitalul”, “de-a scoala”, “de-a surioarele”
- Joc de mișcare cu baloanele. Baschet cu baloane. Întrecere pe burta cu baloane
- Jocuri de mișcare cu panglică
- Jocuri de mișcare cu hârtie creponată (”mațele încurcate”)
- Twister confecționat de noi prin desenarea conturului propriilor membre
- Activități de decupare
- Jocuri în aer liber (în curte exclusiv: canale de apa, nisip și apă, castele în nisip, joaca în căsuță, legăn monopolizat la greu..). Am făcut și câteva plimbări pe străzile unde nu prea circulă mai nimeni însă suntem atenti și la astfel de ieșiri.
- Gătitul împreună. Sunt mulți părinți care nu-și implică copiii în activitățile gospodărești însă nu știu ce pierd:) Câte lucruri putem să îi învățăm pe copii, cum își șlefuiesc responsabilitatea și cum putem să ne distram și în bucătărie sau la curățenie.
Voi încerca să updatez ce activități mai realizăm.
Realizez că îmi place destul de mult acest stat acasă cu ele și încerc să pozitivez mult contextul actual. Ceea ce nu îmi place este izolarea. Nu sunt făcută pentru ea.
Câteva provocări:
*studiati-vă copiii în acesta perioadă: ce nevoi au, ce comunică, ce nu comunică
*informati-vă din surse oficiale
*măsurile de igienă ale familiei tale (igiena personală, a gândurilor ”Ce le transmit verbal sau non-verbal copiilor?)
*cum îmi ajut semenii în perioada aceasta?
*ce pot face pentru a depăși pandemia? La nivel familiei mele.
*cum îmi pot fructifica acest timp fără a mă simți asaltat/ă de neputință?
*daca simți că nu ai suficientă disponibilitatea pentru copii sau stat acasă încearcă să îți dai seama de unde vine acesta.
La voi cum decurge această perioadă?
Sănatate în trup și suflet, tuturor!