Pleci cu toți copiii? Își vor aminti ceva? Nu e greu? Fiecare călătorie este unică. Mi-am urmat visul american fără a fi programat de noi. A fost destinul surorii mele, care s-a căsătorit cu un roman frumos, născut și crescut în Chicago.
Am hotărât împreună cu familia lărgită să nu batem atâția kilometrii doar pentru un Weekend, și dacă tot mirii au plecat în honeymoon, cum ar fi să ne bucurăm de aventura vieții?
Prima provocare, dinainte de a pleca, a fost obținerea vizei. Dacă vor crede ca vrem să emigram? Toată familia lărgită călătorește. Am învățat că siguranța de sine, naturalețea și un motiv bine întemeiat, sunt suficiente.
Bagajele. Am primit multe sfaturi: “Puține bagaje. Mai bine, vă luați de acolo. Sunt ieftine!”. Între mit și realitate. Am hotărât să îmi ascult inima de mamă și am gândit doua bagaje: unul mic pentru vremea rece și unul mic, pentru vremea calda. Da, am avut parte de extreme meteorologice: Partea de centru-nord cu temperaturi minus și partea de sus cu 16-18 grade Celsius.
Hainele de calitate nu-s așa ieftine. Pentru o călătorie cu cei mici ai nevoie de strictul necesar și dacă ai puține, să ai unde le spala.
Călătoria cu avionul. M-am rugat ca fetițele să reziste. În special pentru Josephine. Ajută faptul că există escală și îți mai dezamorțești picioarele un pic. În plus, o carte de colorat și creioane noi, primite de la compania de zbor, îndulcesc așteptarea. Urechile sensibile ale Clarei, pe avion, la decolare și aterizare, au fost tratate cu o acadea speciala de zbor. Cu bebelușii e un pic mai dificil pentru ca nu au voie să părăsească brațele mamei, și centura, la nevoie, și recunosc că nu mi-a fost cel mai ușor însă merită călătoria.
Fusul orar. Mă așteptam să ne obișnuim într-o zi sau două, însă cred că, după patru nopți am simțit că ne-am revenit. Nu a fost ușor din acest punct de vedere.
Lista de cumpărături. Am avut una cu dorințele mele și ale fetițelor, însă America nu înseamnă ca “umblă hainele pe stradă”. Ai nevoie de mult timp și eventual să ai cu cine lasa copiii. Nu a fost și cazul nostru. Distanțele sunt foarte mari, mall-urile întinse pe o suprafața mare, magazinele “noutăți” întrucât sunt multe branduri americane, și până elucidezi una-alta, ia destul timp. Trebuie să ai în vedere și cum le transporți în țară și dacă merită. Prețurile de pe raft nu conțin taxele de la casa de marcat. În sudul Americii taxale sunt mai ieftine. M-a șocat “paradoxul american”: salariile lor sunt mult mai mari pentru că viața e mult mai scumpă, taxele deasemenea, iar unele produse sunt mai ieftine decât în România sau Europa. Am râvnit mult la un Kitchen-aid, pe care l-am găsit pe Amazon, cu prețuri între 199-400 de dolari. În țară e mult mai scump. Pentru toți romanii noștri, e bine de știut câteva nume de magazine accesibile: TJ Maxx, Wallmart, Ross, Marshall, Amazon sau chiar Dollar Tree. Dacă prinzi sezonul de reduceri poți intra și în JK Penny, Dillard, Macy’s. Dacă nu, lasă-le doar pentru cultura generală sau “‘muzeu”.
Rudele și prietenii.Ce bucurie să te revezi cu verisorii pe care nu i-ai văzut de ani buni. Să se cunoască și să se joace copiii noștri, iar noi, să povestim, să radem și să depănăm amintiri apuse. Saptamana petrecuta la Chicago a fost intensa in astfel de momente. Dacă știi că ai prieteni prin orice stat, merită să îi saluți. Măcar cu un mesaj. Dacă vă puteți vedea, e și mai mare bucuria. Am testat asta. Am fost mai mult decât copleșită de ospitalitatea celor de aici, și de inima lor buna. O mare lecție de viață!
Dotările. Aici nu vreau să scriu ca subiect de comparație sau invidii inutile, însă mi-ar plăcea să se întâmple și la noi. Voi lasă doar câteva exemple: spațiu de alăptat ușor de găsit (până și in primărie am găsit), dacă vrei să îți duci copilul la biserică, ai spațiu special rezervat, pe ultimul rând și nimeni nu se uită ciudat la tine, spațiile de joacă din magazine sau restaurante sunt generoase și gratuite, copiii primesc cărți de colorat și un joc educativ, igienizarea toaletelor de face “pe bune”, din jumătate în jumătate de oră, prezentatoare tv corpolente, și nu un cod discriminatoriu, bazat pe profilul fizic, albafebetul Braille pe orice ușa de interes public și ceva foarte interesant, funcție de foundriser. Am mai văzut acțiuni de strângere de fonduri însă poate fi o abordare agresivă atunci când persoana sau organizația în sine face acest lucru. E mult mai elegant ca o persoană neutră să militeze pentru o cauză.
Am avut oportunitatea de a vizita scoala nepoților noștri: wow! Nu le lipsește absolut nimic. Am luat notițe, am făcut fotografii pentru a duce mai departe ispiratie. Mi-a tresaltat inima de mândrie constructivă văzând că Liceul Româno-Finlandez se apropie de ceea ce am văzut aici. Mare mi-a fost bucuria, când Eva, din proprie inițiativă a început să facă reclamă școlii și povestea așa frumos ce are ea în București.
Mâncarea. Ce bine ca au fost doar trei săptămâni! Papilele gustive o iau razna și nu mai ai control. Au mâncare gustoasă și din abundență. Am luptat mult cu autocontrolul de frica cântarului. Mai multe nu vreau sa mai adaug! Doar să nu pleci fără să experimentezi “cu porția”, din toate. Recomand: Chiken-a-Fillet sau Burger King și nu MC Donald sau KFC. Am experimentat bucătăria americană, pe cea japoneza și pe cea italiană. Noi, Idorii, rămânem fideli celei italiene..
America ca o călătorie. Itinerariul parcurs a fost inedit. Mi-am spus în inima mea: “Bucura-te! Poate fi “once in a lifetime”. Fiind un turneu, nu am reușit să vizităm tot. Am călătorit mult în microbuz, am râs, ne-am mai și bombănit :), am făcut teme, am citit, am cântat, am făcut mutre și așa a trecut timpul. Fii atent la faptul că ei nu au litrii de motorină, ci galon, grade Fahrenheit și nu Celsius sau prize diferite.
Voi consemna ceea ce vă recomăndăm și vouă, dacă ajungeți:
Chicago Downtown️: Ellis Tower (SkyDeack), plimbare pe faleza Lacului Michigan, Michigan Avenue la pas, The Bean sau “Fasolea”, cum o alintă romanul, Parcul Milenium. Zgârie-norii îți taie respirația iar Chicago Downtown e colosal.
Memphis. Un scurt popas de înnoptat, însă am avut ocazia să-l vedem ziua, din mașină. Orașul lui Elvis Presley și câteva obiective simpatice.
Texas. Stația Nasa e un “must-have”. Găsești un Imperiu Nasa unde experimentezi ca un astronaut călătoria în spațiu, intri în contact “de la geam”, cu angajații Nasa și vezi cum se pregătește asiduu această muncă.De aici a fost coordonată nava Apollo.
Glavaston și Golful Mexic. Case “pe ape” sau pe piloni, călătorie cu ferry (întodeauna gratuită), apă sărată și povești despre tornade cu frigidere sau piane, în piscina vecinilor.
Acvariul Moody Garden este un obiectiv cu multă verdeață revigorantă, mult iubit de copiii de toate vârstele. Înoți cu privirea printre rechini, lași morsele să îți sărute mâna prin geam, sau spațiile special amenajate pentru a experimenta atingerea meduzelor, pisicii sau a stelelor de mare.
Washington DC sau orașul “de protocol”. Ne-au întâmpinat veverițele zglobii, homeless-ii din corturi, găsirea cu greu a unui loc de parcare și protestanții indolenți, de lângă Casa Albă. O plimbare rapidă spre Capitoliu, o poză serioasă lângă magnificul hotel Trump și o salutare de departe, a Pentagonului, au pus punct vizitei în capitala lumii. Pot afirma că Washington este o capitală caldă și apropiată de marile orașe europene. Simți că poți respira și că ești mai aproape de “casî”. Doar despre kilometrii vorbesc.
New York, you’re amazing!!! Aici am trăit fiecare secundă și am experimentat “viața reală care bate orice film”. Manhattan, te iubesc și mă voi întorce! Central Park, zgârie-norii, reconstrucția unuia dintre World Trade Center, Statuia Libertății (salutată, din păcate, doar din autobuzul panoramic. Pe data viitoare, frumusețe!:), plimbare pe 34th street, sediul colosal Apple, magazinele Disney și M&M, de pe Broadway. Când luminițele se aprind și calci pe Broad way, nu ai cum să nu trăiești vibe-ul american! Ce amintiri stârnește în tine când saluți cu privirea, Casa de Producție Paramount. Toate desenele și filmele copilăriei prind viață în amintiri și devin prezente, aici și acum.
Cascada Niagara. De vizitat vara, însă dacă nu ai de ales, nu o rata! Nefiind în sezon te poți bucura de mai multe beneficii: puțină lume, fotografii din orice unghi și de splendoarea gheței.Da, acele imagini îți taie respirația și ți se lipsesc tare pe retină. Merită exploatată toată insula însă pe timp de iarnă cam înduri frigul. Merita însă.
Alte “atracții” ar fi o vizita sau mai multe la Bath and Body Works sau Victoria Secret.
SUA 2020, va rămâne pentru noi, ca marea aventură a vieții!