Parenting

CITITUL MĂ CREȘTE MARE

RECOMANDĂRI DE LECTURĂ

Plăcerea de a citi este o achiziție sau o moștenire pe care noi, părinții suntem responsabili să o dăruim copiilor noștri.


Nu ne putem aștepta ca aceasta achiziție să apără “din senin” ca pe o boala contagioasă a copilăriei.

Se poate întâmpla să aibă și alte modele din jur însă cititul se învață și sedimentează în cei 7 ani ”de acasă”.


Lectura se învață, se deprinde în brațele mamei. Asta cred și asta fac. Nu le învăț literele, ci le ofer plăcerea de a le citi o cărticică, un timp bun împreună cu dorința de a crește viitoare cititoare.


Chiar dacă nu îmi propun să fac o analiză psihologică asupra impactului psihologic, al stării de bine (wellbeing) voi aminti câteva beneficii ale cititului, așa cum le-am observat la noi:

⦁ Legătura părinte-copil atunci când informația citită îmbracă mantia emoției. Cartea citită e umanizată prin aceasta legătura;
⦁ Gândirea critică e forjată atunci când adultul îndeamnă copilul să gandescă, ce ar face el dacă ar fi în rolul unui personaj sau altul;
⦁ Crește creativitatea copilului. Părintele poate întreaba copilul cum ar vedea acesta un alt final al cărții.
⦁ Creșterea încrederii în sine întrucât a citi presupune a avea un vocabular elevat, așa cum spune și zicala: “Când nu îți găsești cuvintele, ia o carte în mâna!”. Îmbogățirea vocabularului, și implicit, a cunoștințelor pe un subiect anume.
⦁ Lectura copilului devine un model și pentru fratele sau sora acestuia.
⦁ Oferirea de model. Când un părinte citește, copilul îl imită și pornește la drum cu un stil de viață.

Aș sublinia importanța unui spațiu destinat unei mini-biblioteci sau un colț al lecturii. Un loc liniștit unde copilul știe că are acces la lumea cărții. Lectura poate avea loc oriunde, cu sau fără loc special, însă dacă aveți cum, vă îndemn să-i personalizați acel loc (câteva idei: un mic fotoliu, o pernă, un baldachin, un pat supraetajat…). Un rendez-vous cu lumea cărții, un loc special care să îi transmită copilului ce loc special are lectura în cultura casei voastre.

Ce listă de lecturi recomandam noi?Voi trece în revistă câteva serii de cărți care au avut un impact plăcut asupra fetițelor noastre (6 ani si 4 ani) dar și asupra noastră ca părinți. Fiind serii, fiecare își poate găsi ceva din această paletă.


*Colectia de la Nemi, scrisă de Jill Tomlinson: ”Bufnița care se temea de întuneric”, ”Pisicuța care voia să ajungă acasă”, ”Vidra care voia să știe tot”, ”Pinguinul care voia să știe mai multe”. Ele sunt recomandate pentru copiii 7+, însă fetele s-au bucurat de ele.
Care este frumusețea acestor cărți? Fetițele s-au regăsit în personaje precum pisicuța Suzy care s-a pierdut de casă, dar a luptat să ajungă în locul familiar sau bufnița Buf căreia îi era teama de întuneric. Această serie vine în întâmpinarea fricilor copiilor. Chiar dacă desenele sunt în alb-negru, scrisul este ademenitor, și oricum, frica nu e “colorată”.


*Colecția de la Adevărul a autoarei Cristina Andone, Povesti din pădurea muzicală (Vivaldi, Mozart, Bach, Ceaikovski, Beethoven, Chopin, Strauss și Enescu, ediția bilingvă la care am participat la a ei lansare și am cunoscut-o pe autoare. Există și varianta de Crăciun, editura Nemi. Ce bucurie ca cel mic să intre în contact cu autoarea cărții. Un mesaj atât de personal. Care este frumusețea acestor cărți? Împrietenirea cu muzica și elementele muzicale; este prima achiziție care a împletit și a adus două mari beneficii fizice în viața Evei (6 ani): pasiunea pentru balet (cartea cu Ceaikovski) și dorința de a învață la vioara. Cristina Andone are un stil metaforic, de basm, însă ajunge ușor la inima copiilor. Lectura acestor cărți îmbogățește mult cultura muzicală.


*Colectia Little Miss (35 la număr) și Little Mrs (47 la număr), de Roger Hargreaves. Aceste colecția a fost tradusă cu ani buni în urmă (2009), de către editura RAO, însă în prezent nu se mai editează. O colectie drăguța cu multe prototipuri de copii: micuța domnișoara vorbăreață, descurcăreață, săritoare, obraznica, sperietoare, veselie, micuța domnișoara vedetă micuța domnișoara zâmbitoare dar și varianta de băiat/domnul: leneș, fericit, murdărici, , gâdilici, zgomotos, prostuț, încăpățânat, înalt, mic sau mare. Copiii se pot regăsi în aceste personaje prin poveștile drăguțe și pline de tâlc.


*Colectia cartilor Victoriei Patrascu, o scriitoare contemporană mult îndrăgită de copii și părinți. Amintesc următoarele titluri citite de noi: ”Stejarul pitit, cel mai bun tătic”, ”Scrisori din Laponia”, ”Ziua în care a fugit somnul” , ”Scrisori din Laponia”, editura Univers și avem pe listă ”Ela cea fără de cuvinte”, editura Cartea Copiilor. Noua ne-a plăcut mult să o cunoaștem la un workshop organizat de scoală dar și ca invitată la clasa fetiței noastre. Autoarea și-a prezentat cartea care avea sa fie preferata Evei, iarna trecută, “Scrisori din Laponia”, editura Univers. O carte despre efectele poluării asupra mediului.


O alta autoare cu un stil cuceritor pentru copii este Ioana Chicet- Macoveiciuc. Fetele noastre sunt familiare cu lansările de carte însoțite de o reprezentație de teatru. De ce Eric și Ema sunt personaje îndrăgite de familia noastră? Pentru ca am gătit mai multe rețete împreuna din cartea “Mami, când e gata?, aventuri haiose în bucătărie”, pentru ca ele se simt acceptate și iubite necondiționat și răspund fix cu titlul “Te iubesc orice ai face!” Majoritatea titlurilor se găsesc la editura DPH. Subliniez personalizarea cărtilor în orice familie, în orice interacțiune cu cititul.


*Carțile de la Cartemma. Un concept modern și inovativ de a prezenta pe întelesul copiilor, problemele globale dar și de a găsi soluții. A fost o discuție drăguța ulterior pe tema abordată in aceste cărți: refugiații și emigrarea, rasismul, sărăcia și foametea, conflictele globale. O altă carte utilă și îndrăgită de noi de la această editură, poartă titlul “Copiii din lume”. Mai mult decât o carte cu informații geografice este o carte care prezintă aspecte “de finețe” referitoare la identitatea copilului de pretutindeni.


*Biblia copiilor. Aici nu am o una standard ci cam tot ce am găsit și găsim noi pe rafturile librăriei Stephanus https://www.stephanus.ro/categories/c-r-i/copii/biblii-pentru-copii/. Cunoștințele biblice au fost dobândite de când erau bebelușe și până în prezent. Am schimbat mai multe Biblii pe întelesul lor și au fost mereu atrase de grafica dar mai ales de conținut.


Aș menționa și seria poveștilor terapeutice pe care le folosesc în grupurile de dezvoltare personală. Poveștile terapeutice au rol de oglindire a unor probleme cotidiene ale copiilor (frici, anxietăți, adaptarea la scoala, bullyingul, probleme morale: adevăr vs minciuna, rezolvarea de probleme, probleme de relaționare, probleme emoționale dar și probleme de identitate. Sunt multe cărți în acest gen, doar amintesc și fiecare să le caute la editura potrivită pentru el.


Spre final, că tot e vacanță, am o mare mulțumire pentru învățatoarea fetiței noastre mai mari, care promovează lectura în clasa ei (a încheiat clasa pregătitoare:). Au avut de citit câte o carte pe lună și suntem încântați că nu am ratat niciun titlu. Redau doar titlurile: Octombrie- ”Petunia”, de Roger Duvoisin, Noiembrie- ”Micul Păianjen Firicel”, Decembrie- ”Scrisori din Laponia”, V. Pătrașcu, Ianuarie-”Cel mai fain uriaș din oraș”, Julia Donaldson, Februarie- ”Aventurile lui Peter Iepurașul”, Beatrix Potter, Martie-”Pălăria bunicului meu”, Laura Pamfiloiu și Flavia Chiper, Aprilie-”Unul pentru toți și toți pentru unul”, Laura Grunberg, Mai ”Sylvester și pietricica fermecată”, William Steih și Iunie. ”Înțepenit”, Oliver Jeffers.


Speram să fie cu folos recomandările noastre!
Și, nu uitați: “Cititul ne crește mari!”

WhatsApp chat