Parenting

ZIUA CLARITĂȚII

Când nu mai poți dormi deși ai mai avea minim doua ore de somn gândindu-te la obiceiurile de somn ale fetițelor, e rost de scris! E acea inspirație care te trezește din cel mai frumos vis pentru cel mai frumos gând lăsat marcat prin stilou sau degete vioaie pe tastatură.

Am căutat pe net să aflu dacă ziua de 16 Martie e marcată de vreo zi internațională pentru că da, mă fascinează acest obicei.
Ei bine, nu! 16 Martie nu e ca 15 Martie, Ziua Mondială a Somnului. Chiar m-a pufnit râsul cu această zi sau mai ales noapte: Jossie a avut o noapte cu treziri din 30 în 30 de minute sau 1-2 ore și am avut parte de o Noapte Personală de Nesomn.
Da, e crunt acest sezon cu multe, multe treziri, epuizare de am ajuns sa port ochelarii “ca la carte”, după ultima prescriptie medicală .
Jossie așadar mă determină să țin cont de sfatul oftalmologului însă nu-i mulțumesc că mă trezește așa des.
Să revenim totuși la Subiect 🙂

Am să îmi permit să adaug eu o zi specială în calendar, la data de 16 Martie și anume Ziua Clarității. Fiecare familie are un calendar aparte și ne încercuim cele mai frumoase evenimente într-un mod unic.

Clara este o poveste de fetiță, am mai scris despre ea ca SIROPUL meu DE IMUNITATE amintind că alungă asteniile de spirit 🙂
Aleg să scriu câteva rânduri despre această fetiță scumpă, ”mijlocia noastră”, pentru a-i lasa o amintire azi, la 4 ani, așa cum este ea și ce lecții prețioase îmi oferă zilnic.
Clara este hotărâtă iar toate lucrurile sunt CLARE pentru ea.
Clara are tabieturi clare și nu va adormi până nu ii dai pătura ei pufoasă și își bea paharul cu apă chiar dacă nu ii este sete.
Clara este vocală și își mențiune o răgușală apreciată de muzicienii cunoscuți pentru ca are un timbru special. Clara acoperă orice zumzet din jur. O aud clar chiar dacă plânge surioara ei sau vorbesc alți 3 copii deodată.
Dacă o prinzi într-o zi bună îți cântă o romanță veche, moștenită de la bunicul ei, alias Spiritualul dirijor :)) “Dar eu te-am iubit, Margareto/Ți-am spus de 1000 de Ori/ Ți-am luat și bomboane/ Te-am dus și la meci/Tu faci pe nasoala și pleci!” Te încurajează cu cântecelele de la biserică sau grădi și plânge cu patimă că e prea mică și nu o primește Bobi la cor. Sper să citești acest paragraf, Bobi pentru că nu știi ce pierzi!!:)
Apropo de vocea ei care “se aude” la propriu: Clara a pus anumite “nume”, denumiri, clișee care au fost împrumutate de ceilalți membrii ai familiei: Clara a numit-o pe Eva pentru prima oară Evi și de atunci și noi ii spunem astfel, bunicii de la Țiga (Țigănești). Follow the lider, nu?

Clara este lider însă Evi rămâne șeful.
Clara are o voioșie ieșită din comun și te binedispune in orice stare și te pune pe modul ”fericit”.

Știe bine sa facă haz de necaz. Ieri și-a rupt dresul de la prima încălțare și pentru a nu rămâne cu cel mai iubit cartofior în aer liber, s-a gândit să își pună, un singur ciorap, din sertarul celor desperecheați.

Oho! Nu mă pot opri la acest capitol: pozne, perle, amintiri haioase cu ea.
Când avea 2 ani am hotărât să ii oprim accesul la desenele animate “Masha și Ursul” întrucât era o inspirație la năzdrăvănii. Și acum i se mai spune Masha de către unii apropiați:)

“Mama, mie îmi place cel mai mult casa noastră și Casa Poporului!”

”Florin (proful de vioară al Evei) ai doar pian, vioară și mandolină? De ce nu ai și trompetă în sala de muzică? Nu știi că eu vreau să învăț să cânt la trompetă?”:))

“Bunicul de la Țigă nu e așa puternic ca bunicul de la Rucăr pentru că bunicul Simion e ca Samson, își scoate singur dinții!” Ghiciți voi de ce!

“A fost binecuvantarea (botezul) lui Jossie și nimeni nu i-a luat binecuvantarea!” (perlă spusă la școala duminicală atunci când au învățat despre Iacov și Esau).

“Mama, ce avem la felul doi?”
Eu: “Cartofi franțuzești!
Clara: “Ooooo, o să ii placa Evei că e țara ei preferată! Dar cartofi bulgărești când faci?” (Nu mă întrebați de ce dar Bulgaria e țara ei preferată).

“Mamaaa, cine ieria (era) la telefon?
Eu: “Tata!”
Ea: “Taaataaa??? Oh, mor de el!” (De dragul lui. Spuneți și voi!!)

“Uite, mai Jossie, ca tu semeni cu mine peste tot!” (Susține că ea și Jossie seamănă mai mult decât Eva cu Jossie)

Ca să nu vă mai spun despre discuțiile ei cu Eva.
“Auzi, Evi cum ii spune Sara (profesoara de engleză) la rată: “dac” (duck).

Toate până la capriciile, tabieturile, fixațiile ei care au o singură rețetă și nu se fac niciodată în alt mod. Totul se împachetează la dungă, se învelește singură, cu cele 3 paturi după ritualul bine cunoscut (se ridică în picioare în pat, le întinde bine, bine, bine și abia când consideră ea ca toate sunt perfect întinse, se pune în fund, trage de pătură și apoi coboară ușor, ușor cu capul pe pernă), se îmbracă și încalță singură și dacă cumva nu a fost pus ciorapelul așa cum vrea ea, spre capăt, începe dezlănțuirea furtunii și a norilor de plâns “Nu sunt bine puși!!!”).
Sau trotineta ei mov care nu îi mai vine de vreo doi ani dar pe care o iubește pana la nedesparțire, chiar dacă mama ei plânge după multele încălțări ciopârțite.

Vedeți de ce Clara este o poveste de fetiță?
O poveste concretă unde metaforele nu ce cauta! Unde realul e prezent așa cum a fost și laitmotivul petrecerii ei de ieri “Eu sunt copil real, iubit și prețuit! Zâna Căpșunica sau Bella sunt doar in povesti!” Asta e o treaba minunată pentru a fi ancorată în concret și în adevăr!

La mulți ani, copil iubit și de poveste! Să crești în har și adevăr! În statură și în înțelepciune! Să ÎL iubești cu toată ființa pe Dumnezeu și pe oameni, cu sinceritate! Să fii ca o caldă zi de primăvară, plină de parfum în tot zumzetul tau! Te iubim mai mult decât pot cuprinde în cuvinte!

E 6:00. Poate mai apuc puțin sa dorm!?:)

WhatsApp chat