Parenting

ADVENT 2018

Ascult colinde de câteva zile, la ultima cumpărătură din Ikea am scos din coș tot ce îmi propusesem să iau cedând unei superbe instalații iar aseară a coborât cu frumusețe și gingășie, prima zăpadă! Fulgii coborau cu bucurie peste mașină și pur și simplu tăceam, îi urmăream mută de nostalgie și mă pierdeam printre ei și prin imagini din îndepărtata copilărie dar și din anii mai apropiați…

Fulgii de nea cad peste realitatea mea și mă inspiră să aduc și anul acesta uimire îmbrăcată în bucurie prin ochișorii curioși și sclipitori, energie a poftă de viață prin mânuțe mici ajutate de unele mai mari, timp de calitate, dăruire personală unii altora, povești învelite în turtă dulce, cântece de leagăn cu miros de portocală zemoasă și conectare cu noi, ei și Cel pentru care Crăciunul are sens.

Se iau niște idei de bază, se stabilesc niște reguli, se caută un calendar și cel mai important, niște copii prieteni, pentru a fi joaca mai antrenantă?

Calendrul Advent a ajuns la ediția a 4-a în familia noastră și reprezintă acel timp în care stai cu cei mici și faci ceva util cu mâini și mânuțe creative. Totul are legătură cu Sărbătoarea Sfântă. Acest timp se desfășoară între 1 și 25 decembrie, de obicei seara, când toată familia se strânge și povestește cum i-a fost ziua. Calendarul Advent este o idee preluată de la catolici. Legenda spune că niște copii energici dintr-un orfelinat îi întrebau mereu pe călugări cât mai e pâna la Crăciun știind că atunci își vor primi cadourile.  Pentru a le răspunde pe înțelesul lor, călugării au luat 4 lumânari și le-au aprins câte una în fiecare săptămână, până la Sărbătorea Nașterii Pruncului Iisus.

Ideea din acest an centenar al Calendarului Advent este să fie unul împreună cu alte familii apropiate dar pe care viața le-a așezat în Berlin (Germania), în Dublin (Irlanda) și pe noi și alții, în România.

Așadar, vom avea următoarele săptămâni și următoarele tematici:

Săptămâna inter(culturală), 1-8 decembrie 2018 *vom avea activități de sâmbătă până sâmbătă, care vor cuprinde tradițiile fiecărei familii de Craciun, cum sărbătoresc copiii această sărbătoare, vom marca și Ziua națională a României, mâncare specifică, colinde. Activitățile vor fi alese de fiecare familie și pot fi împărtășite și celorlalți. Lăsăm creativitatea să curgă și fiecare familie să își culeagă activitățile dorite. Foarte important: Adventul are legătură cu Nașterea Domnului Isus pe pământ. Noi ca și familie vom alege orice activitate astfel încât acest adevăr să fie în centru! Apoi am dori ca ceea ce alegem să ne reprezinte ca și familie.

Săptâmâna cărților, 8-15 decembrie 2018* Voi strânge toată literatura existentă în biblioteca proprie sau voi împrumuta cărți care ”vorbesc” despre semnificația Crăciunului, Biblia pentru copii sau povestiri cu tâlc despre anotimpul iarna. Voi scotoci pe unde pot toate sursele bune, la îndemnână!

Săptămâna mâinilor iscusite, 15-22 decembrie 2018* Ne vom delecta cu cele mai simpatice crafturi și astfel mâinile și mânuțele se vor bucura împreună. Abia așteeeept!

Săptâmâna ”Dă mai departe!”, 22-25 decembrie 2018* Craciunul înseamnă dăruire! O îmbrățișare, o încurajare, un cadou celui nevoiaș, o felicitare unui vecin, un colind la geam.

Vom schimba fotografii, vom petrece timp de calitate părinți-copii și vom învăța lecții de viață prețioase!

Intenționez să organizez la noi acasă și un Craciun al copiilor așa cum am făcut și anul trecut: am cântat colinde, am realizat cu cei mici un îngeraș drăguț, am mâncat împreună și am pregătit cadouri pentru cei mici. Păstrez o amintire frumoasă de atunci și dacă Dumnezeu ne ajută să fim sănătoți, repetăm și anul acesta!

Eu una, abia aștept să caut activitățile zilele acestea și ard de nerăbdare să îmi surprind fetițele! Cine se mai înscrie? Să fie ADVENT ÎMPREUNĂ!:)

WhatsApp chat