Parenting

ȘCOALA: UN NOU ÎNCEPUT

Ai trecut vară ca un tren intercity dar ne-ai lăsat cu amintiri vagoane 🙂 Amintiri pe care le-am stocat în inima și mintea noastră dar și în albumul de vară, ediția a 2-a!

 

Ai venit toamnă și acoperi inima cu atâtea momente de conectare unii la alții (fetițe-tată, tata-Eva și aici implicam toate variantele posibile) dar și deconectare de munca obișnuită (pentru mine), de rutina din timpul anului.

Va povesteam despre Albumul de vară dar oare ce poate fi? Anul trecut am avut gândul, de a o ajuta pe Eva să își aducă aminte mai ușor, cum și-a petrecut vara, mai ales ca știam că în prima saptamană de grădiniță va fi întrebată de educatoare. Așadar am pus mâna pe telefon, am făcut o selecție a tuturor momentelor petrecute în cele 3 luni de vară, am printat fotografiile iar apoi cu ajutorul foarfecii, lipiciului și a unor cartoane colorate le-am lipit. Albumul verii a primit titlul de “Albumul meu” și Eva a fost foarte mândră de el în fața educatoarei și a colegilor. Ideea mi s-a părut drăguță și am zis să o repetam și anul acesta.
Când spui “vară” spui câteva adjective sau eventual câteva locuri care te-au impresionat însă acest album te uimește: poți vizualiza câtă varietate, câte activități ai făcut sau câte locuri ai vizitat.
Bucuria de a creea acest album vine din ambele părți: atât a lor care sunt încântate că fac ceva creativ cu mânuțele lor dar și a mea că am avut parte de o vară fantastică împreună!

Am mai subliniat și cu alte ocazii importanta timpului petrecut cu cei mici și mai ales a timpului de calitate.Observația mea e că ei au nevoie de la noi, părinții, atât de timp cantitativ adică pur și simplu să le fii în preajmă, oferindu-le stabilitate prin proximitate. Vor însă și timp calitativ, de giugiuleli, de realizat împreună câte în luna și în stele.

Și uneori nu ai timp, chef sau altele, însă dacă accepți provocarea, dacă devine stil de viața, înseamnă că misiunea ta personală, ca părinte, este una împlinita.

Iată că a venit și 10 septembrie, prima zi de școală și vreau să vă povestesc ideile pentru acest început de an școlar. Este un eveniment unic în familie, când primul născut merge la școala și deh…împletim experiența noastră de școală cu emoții pentru ce va urma, și facem pregătiri fizice și mentale pentru clasa pregătitoare.
Întrucât a avut parte de mai multe schimbări vara aceasta (nașterea bebelusei, schimbarea învățătoarei) m-am gândit să-i îndulcesc sensibilitatea prin mai multe surprize sub forma unui joc. În fiecare zi din prima saptamână, va găsi indicii ale dragostei noastre, care o vor ajuta să se acomodeze foarte bine la scoală.

Astfel că, duminică seară, 9 septembrie, Eva a primit un ”Jurnal de emoții”. O agendă viu colorată, cu mult mov și turcoaz (culorile de pe ghiozdanul ei) care are pe copertă următoarele indicii: un norișor care plouă cu picături colorate și am zis noi că astea-s emoțiile din ”Inside Out” (Bucurie, Tristețe, Furie, Dezgust și Frică), un unicorn care reprezintă pasiunile ei și momentele pe care le adoră și o gogoașa care ii amintește de noi și de alintul ei de acasă (Donutz cu ciocolată). În jurnal poate desena, după plăcere cum i-a fost ziua de școală și cum s-a simțit! Îmi doresc mult să o învăț o comunicare emoțională bună și echilibrată!
Duminică seară am avut un consiliu de familie, ne-am iubit, am pregătit ghiozdanul și hainele pentru școală și am făcut o rugaciune pentru noul început!

Ziua cea mare a venit: luni am mers să o conducem pe Eva în prima ei zi la școală și pe Clara la grădiniță.
Deși școala e in același loc, învățătoarea o cunoaște și o iubește, îmi strângea mâna tare. O vedeam și simțeam cum emoțiile fac tumbe în suflețelul ei.
Avea o bucurie care o copleșea și brusc a îmbrăcat o timiditate pe care o cunosc. Vocea îi era stinsă la activitatea avută în clasa ei. O priveam cu un zâmbet larg și îi dădeam curaj!
Indiciul surprizei de azi a fost: sărbătoare! Inițial a zis: “Știu, la Divertiland mă duci, să înot, că îmi place mult!” însă după a spus: “Aaaa..sărbătoare înseamnă și să ieșim undeva, să mâncăm sau să bem!”:)
A ghicit întrucât am fost în locul nostru, aproape de casă, unde ele pot servi turta dulce sau limonadă, și pot colora.
După somnul de prânz le-am mai îndeplinit o dorință și anume, “Limonaderie, nu-i o jucărie!” Mă tot rugau să ”ne jucam cu adevărat” de-a magazinul și chiar a fost foarte distractiv.

Surpriza de marți se afla în caserola ei cu mâncare. Un sendviș decorat cu față veselă.

Miercuri am mers să o preiau mai devreme și a fost foarte incântată să găsească în mașina, fix pe locul ei, un pachețel de șervețele umede, micuțe, pe care scria “just FOR school”. Lucruri mici, banale dar puse cu dragoste, dau bucurie mare!

Surpriza de joi a fost ca după cursurile lor de înot, să mergem într-un magazin și să le cumpar ce vor din banii strânși din vânzarea Limonadei.

Care credeți că a fost surpriza de vineri?? O vizită în Parcul Herăstrău fiindcă acolo se desfășura Festivalul de Înghețată Artizanală. Am mâncat înghețată bună, bună și am vizionat spectacolul de teatru ”Tărâmul de Înghețată”, reprezentația Teatrului Țăndărică.

Astfel s-a încheiat prima saptamană de școală cu toate surprizele și oboseala ei:)
O ador cum în fiecare după-amiaza își ia Jurnalul cu emoții și desenează momentul preferat de la scoală (pe Ligia la tablă, pe Eduard cu ochelari și chitară, ora fantastică de germană cu Silvia….).

Drumul de întoarcere spre casa e adorabil! Atât Eva cât și Clara povestesc cu entuziasm cum le-a fost ziua și pun la cale jocuri “după ce ne trezim”. Mai apar uneori și conflicte cauzate de oboseală și ”rupere de ritm”! Nu avem rutinele încă formate și cădem în melancolii de vară.
“Vara noastră”, adică timpul cu nesaț împreună, nu s-a sfârșit, ci continuă în regim “After school”, în fiecare după amiază.

Iar Jossie crește pe lângă ele cu multă grijă și dragoste!

Pur și simplu,
Onorată să le fiu mamă!

 

 

WhatsApp chat