Suvenir de musafir

Curajul de a avea 3 copii

“Ce curajoasă ești!” este replica pe care am auzit-o destul de des atunci când răspund întrebării simple: câți copii aveți? Oamenii rămân surprinși, culmea, plăcut atunci când aud că am 3 copii, dar șocați când le spun că cel mare are 14 ani. “Da, m-am cam grăbit”, continui să spun, ca sa ii trezesc din starea de șoc. “Nuu, ești o mamică tânăra și frumoasă”, spun ei ca să-și scuze reacția fetei ce le-a trădat gândurile.

Personal, consider ca cei mai curajoși sunt părinții care au doar un copil.

Deși ești entuziasmat că devii părinte, aștepți cu nerăbdare momentul, totusi frica ce te încearcă este mai mare la primul copil…frica de necunoscut. Oare ma voi descurca? Oare știu când ii va fi foame, când îl va durea burta, când va vrea sa fie schimbat? Oare îl voi auzi când se trezește noaptea? Ce ma fac cu el când va face febră?
La al treilea copil devii expert, singura ta grija este să se nască sănătos, de restul te vei ocupa tu ca un specialist ce ești.

Când l-am născut pe David, cel de-al treilea copil al meu, recunosc că nu îmi era extrem de dor de un bebelus, întrucât Iris, mijlocia, purta încă scutec și bea laptele cu biberonul. Dar cum fiecare copil este diferit de celălalt, am aflat și eu cum e să ai un copil care sa vrea sa mănânce, sa plângă de foame…wow, asta chiar era ceva tare având in vedere că Iris mânca numai in somn și asta doar după ce o adormeam cu suzeta și abia apoi o “păcăleam” cu biberonul. Dacă rămâneam la un singur copil, nu aș fi aflat că bebelusii plâng de foame. 😀
Al treilea copil al meu a dormit, mâncat, plâns doar cu porția și parcă calculat, a învățat nici nu știu când să meargă, să vorbească, să-și încheie nasturii la 2 ani, să citească la 5.

Al treilea copil nu mai are nevoie de tine decât să supraviețuiască…și asta pâna când începe să umble in picioare, apoi se va descurca singur…restul lucrurilor le va învata de la ceilalți doi frați mai mari, iar dacă ai fost atenta să ii educi frumos pe primii doi, n-ai nicio grija. 😜

Părinții cu un singur copil sunt cei mai curajoși, da mă repet, știu. Sunt curajosi și pentru faptul că au o singură șansa să-și dovedească că sunt niște părinți buni. Dacă au dat greș cu educația copilului, sunt frustrați, etichetați și împroșcați cu pietre. Atunci când ai doi sau mai mulți copii, exista șanse minime ca să îi educi și pe ceilalți după același tipar despre care ai realizat ca a fost sortit eșecului din prima. Așa că, reputația celor care se nasc după primul te poate salva de pietrele oamenilor.

Nu vreau sa dezbat aici situația când toți copiii te fac sa pleci capul…de rușine…acolo e o eroare de soft 😀.
E simplu sa crești trei copii, nu e un act de curaj, ci e pur și simplu o recunoștință fată de Cel ce are totul in control.
Gândul ce mă animă atunci când mă simt obosită este: din trei, măcar unul o sa aibă mila de mine la bătrânețe. 😀

 

Articol de Alina Asimionesei

WhatsApp chat